– Ekeren 17 oktober 2024 –

Flows deed het weer, met 120 deelnemers uit de maritieme wereld en in een mooi kader van het Hof ter Delft in Ekeren…

Containertrafiek: welke richting gaat het uit?

Dit was het thema van dit event en de hoofdredacteur van Flows – Koen Dejaeger – trok deze editie van Containertrends op gang met een analyse van de maritieme sector met uitdagingen van de duurzaamheid en digitalisering in het kader van geopolitieke spanningen.

Stefan Verberckmoes (Alphaliner) toetste de ontwikkelingen en trends in de lijnvaart met een containersector in overcapaciteit. De crisissen van de laatste jaren zorgden achtereenvolgens voor hoge tarieven en tegelijk een havencongestie.

Oude Ford-site in Genk – © GJ

Een zeer interessante visie kwam vanuit het panel met Dirk Vanhoutteghem (Gosselin Group), Benjamin Hermans (Port of Limburg), Ellen Meuwissen (MSC) en moderator van Flows Bart Meyvis. Rederijen blijken te investeren in Inland Terminals, zoals bv op de site van Ford Genk.

Sponsor AON kreeg na de pause de gelegenheid op de oranisatie voor te stellen.

Wim Gijbels (Forward Belgium) werd ondervraagd door Julie Desmet van Flows. De vele expediteurs in Antwerpen lijkt niet te lijden bij de evolutie die zich voordoet in de goederentrafieken. Zowel grote als kleine expeditie-bedrijven lijken een rol te spelen en dit zal waarschijnlijk zo blijven.

Het Bevrijdingsdok werd door Katoen Natie aangebracht als direct alternatief voor het getijdendok dat naast het Deurganckdok moeten komen; voorzien voor 2030. Vincent Vandecauter van Katoen Natie verduidelijkt de plannen waarbij eventueel in de toekomst een bijna evengrote containercapaciteit zou kunnen verwezenlijkt worden als in het Deurganckdok (9.5 miljoen TEU).

Het daaropvolgend panel met Johan van Daele (MPET), Vincent Vandecauter (Katoen Natie), Stefan Verberckmoes (Alphaliner) en Koen Dejaeger (Flows), behandelde de capaciteiscrisis in de Antwerpse Haven. De problematieken voorvloeiend uit de vertraging van het ECA-project (Extra Containercapaciteit Antwerpen) leken niet direct te worden opgelost door het Katoen Natie alternatief.

Een geslaagd event en een uiterst aandachtig publiek. Wel veel dingen om over na te denken om de efficiëncie in de Antwerpse Haven in toom te houden.

https://www.containertrends.be/