– 01/04/2025 – Commissie Energie –
Wijziging van de wet van 2003.
Vandaag markeert een belangrijk keerpunt voor de energietoekomst van ons land. De Commissie Energie heeft in eerste lezing ingestemd met de wijziging van de wet van 31 januari 2003 betreffende de kernuitstap. Deze historische stemming vormt een eerste, beslissende stap naar een gemoderniseerd en gediversifieerd energiebeleid.
De tekst die vandaag in eerste lezing werd goedgekeurd in de Commissie Energie luidt een duidelijke paradigmaverschuiving in: het gaat er niet langer om energievormen tegenover elkaar te stellen, maar ze op pragmatische wijze aan te vullen. Met dit wetsvoorstel geeft België zichzelf eindelijk de middelen om een zekere, duurzame en koolstofarme energiemix te garanderen.
“Deze beslissing weerspiegelt de wil van onze regering om de blokkades uit het verleden op te heffen en zo een toekomstbestendig energiebeleid voor ons land te verzekeren. Door de deur open te zetten voor nieuwe nucleaire capaciteit willen we een competitieve en soevereine energieproductie garanderen, gebaseerd op een diversificatie van de energiebronnen en een versterkte strategische autonomie,” verklaart Mathieu Bihet, minister van Energie.
Concreet worden door het wetsvoorstel de bepalingen opgeheven over de timing van de kernuitstap en wordt het verbod geschrapt op het bouwen van nieuwe productiecapaciteit. Het maakt ook de weg vrij voor een gereguleerd kader dat de veiligheid van zowel bestaande als toekomstige installaties waarborgt.
[NVDR: Mathieu Bihet, vandaag minister van Energie, heeft zelf bijgedragen aan de totstandkoming van deze wetgeving door deze teksten in te dienen als parlementslid.]
“Dit is een fundamenteel moment. Deze hervorming opent nieuwe perspectieven en legt de basis voor een verantwoord en ambitieus energiebeleid voor ons land. Een nieuw hoofdstuk breekt aan, waarin België zijn potentieel en expertise ten volle kan benutten ten dienste van burgers en bedrijven,” voegt de minister eraan toe.
Deze stemming is een eerste stap. Het parlementaire werk gaat voort, maar één ding is nu zeker: de energietoekomst van België wordt gebouwd met een open en pragmatische visie, in het belang van iedereen.
foto kerncentrale Doel © Georges Janssens