Ontdek de kracht van Business Intelligence in logistiek

  • 15 oktober 2024 –

Elke dag nemen logistieke bedrijven beslissingen die cruciaal zijn voor hun succes. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze keuzes écht onderbouwd zijn? Data is de sleutel, maar veel bedrijven worstelen om Business Intelligence (BI) effectief te benutten.

Tijdens het slotevent op 15 oktober 2024 van het BILOG-project werden de resultaten van een twee jaar durend onderzoek gedeeld dat speciaal is ontworpen om BI toegankelijk en praktisch toepasbaar te maken voor de logistieke sector.

Het werd een stapsgewijze methodologie voor het verzamelen en analyseren van data, om bestaande BI-tools in te zetten voor betere beslissingen en rapportages.

Bovendien brengt de nieuwe CSRD-regelgeving * aanvullende verplichtingen met zich mee, zoals het rapporteren van CO2-emissies volgens de nieuwe ISO-14083 norm. Dit vereist niet alleen een zorgvuldige afstemming met ketenpartners, maar ook het ontwikkelen van een bedrijfsstrategie waarin wordt vastgelegd hoe emissies aan zendingen worden toegewezen, welke parameters en data worden gebruikt en wat de impact hiervan is op bijvoorbeeld tenders.

* De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. De richtlijn is bedoeld om voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te zorgen.

BI speelt een cruciale rol bij het verzamelen van inzichten uit data om deze strategische beslissingen te ondersteunen. Tijdens het project werd een specifieke use case uitgewerkt rond deze uitdaging, die werd voorgesteld op het slotevent:

  • De uitdaging van onderbouwde logistieke beslissingen met BI
    Dirk Jocquet, Projectleider – VIL
  • Datagedreven beslissingen dankzij BI
    Frank Vanhoenshoven, Data Scientist – Uhasselt
  • Het belang van juiste kostprijsbepaling voor effectief magazijnbeheer
    Savahna Voogt, Senior consultant – BDO Advisory
    Rob Van den Berghen, COO – ODTH
  • Testimonial Van Moer
    Joris Emanuel, IT Director – Van Moer
  • Aan de slag met BI: tools en handvaten voor succes
    Dirk Staelens, Projectleider – VIL
  • What’s Next?
    Steve Sel, Manager Regionaal – VIL

zie ook: https://espa.servimed.be/?page_id=1326

Projectdeelnemers

19 bedrijven: BDO Advisory, Bmatix, BOMA, Comax, DataSense, Famiflora – FamiTrans, Haesaerts Intermodal, IVBO, Multimodal Transports & Logistics (MTL), Nolmans Retail Support (Toychamp), Opslag en Distributie Ter Haeghe (ODTH), Qargo, Seabird, Tailormade Logistics (TML), TLCC, Transics International, Van De Velde, Vintra en VPD.