– voor een internationale trainingsmissie van twee maanden –

Na net teruggekeerd te zijn van een succesvolle missie in de Rode Zee, vertrekt het Belgische fregat Louise-Marie opnieuw voor een twee maanden durende internationale NAVO-opdracht. Op woensdag 9 oktober 2024 zal het schip de Marinebasis Zeebrugge terug verlaten uitgezwaaid door de familieleden van de bemanningen.

Fregatkapitein Helena Vande Gaer is de commandant van de F931 Louise-Marie

NAVO-missie

De Louise-Marie zal opnieuw deel uitmaken van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), een permanente maritieme taskgroep van de NAVO. Deze missie voert hen naar Schotland en de Baltische Zee, waar ze patrouilles uitvoeren in het kader van de SNMG1 en tegelijkertijd deelnemen aan twee grootschalige oefeningen: Joint Warrior en Freezing Winds. Deze oefeningen zijn van cruciaal belang voor het trainen van de internationale samenwerking, het verfijnen van tactieken, en het versterken van de collectieve verdediging binnen het NAVO-bondgenootschap.

De Baltische Zee is een strategische regio voor zowel de NAVO als Rusland, en de veiligheid hier is van groot belang, vooral gezien de aanhoudende spanningen sinds de Russische invasie van Oekraïne. Finland, het nieuwste NAVO-lid, speelt een sleutelrol in de verdediging van deze noordelijke regio. Door deel te nemen aan deze opdracht laat België opnieuw zien een belangrijke bijdrage te leveren aan de stabiliteit en veiligheid in Europa.

Joint Warrior en Freezing Winds

Joint Warrior: een tweejaarlijks militair trainingsprogramma in Schotse wateren waarbij verschillende NAVO-landen deelnemen om de paraatheid te vergroten en samen complexe dreigingsscenario’s te oefenen.

Freezing Winds: dit is een belangrijke Finse maritieme oefening in de Baltische Zee. Met de toetreding van Finland tot de NAVO is deze oefening cruciaal voor het versterken van de samenwerking met andere NAVO-partners, te midden van de toenemende spanningen met Rusland.

Foto’s © Georges Janssens