– dinsdag 16 juli 2024 –

De Europarlementariërs hebben Roberta Metsola (EPP, MT) herkozen als voorzitter van het Europees Parlement tot 2027, met 562 stemmen in de eerste ronde.

Roberta Metsola won de verkiezingen in de eerste stemronde, waar ze een absolute meerderheid kreeg van de stemmen die door 623 leden werden uitgebracht via geheime papieren stemming, onder 2 kandidaten. Ze zal het Parlement blijven leiden voor de eerste tweeënhalf jaar van de 10e wetgevende termijn

Stemresultaten
Roberta Metsola (EPP, MT) 562
Irene Montero (The Left, ES) 61
Totaal uitgebrachte stemmen: 623
Blanco of ongeldige stemmen: 76
Absolute meerderheid vereist: 312

Wie is Roberta Metsola?

Roberta Metsola werd in 1979 geboren in Malta en is sinds 2013 Europarlementariër. Ze werd in november 2020 verkozen tot eerste vicevoorzitter en was waarnemend voorzitter van het Parlement nadat president Sassoli op 11 januari 2022 overleed. Op 18 januari 2022 werd ze verkozen tot voorzitter voor de tweede helft van de 9e zittingsperiode.

© EP

Ze is de derde vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement, na Simone Veil (1979-1982) en Nicole Fontaine (1999-2002). De voorzitter sprak het Huis toe na haar overwinning, en zei: “Samen moeten we opkomen voor een politiek van hoop, voor de droom die Europa is. Ik wil dat mensen een gevoel van geloof en enthousiasme voor ons project herwinnen. Een geloof om onze gedeelde ruimte veiliger, eerlijker, rechtvaardiger en gelijker te maken. Een geloof dat we samen sterker en beter zijn. Een geloof dat ons Europa voor iedereen is.”

De toespraak kunt u hier bekijken.

Over de voorzitter van het Parlement

De voorzitter heeft een breed scala aan uitvoerende en vertegenwoordigende bevoegdheden die zijn vastgelegd in het Reglement. Naast deze taken strekt de bevoegdheid van de voorzitter zich uit tot “alle bevoegdheden die nodig zijn om de procedures van het Parlement voor te zitten en ervoor te zorgen dat deze naar behoren verlopen”. Artikel 14 van het Verdrag betreffende de Europese Unie stelt dat het Parlement zijn voorzitter kiest uit zijn leden.

Sinds de eerste Europese verkiezingen (algemeen kiesrecht) in 1979 is elke voorzitter in functie voor een verlengbare periode van tweeënhalf jaar. Dit betekent dat er in elke zittingsperiode twee voorzitters kunnen zijn. Sinds de oprichting van het Parlement in 1952 zijn er 31 voorzitters geweest, waarvan er 17 sinds 1979 in functie zijn geweest.

Plenaire zaal Europees Parlement in Straatsburg – © Georges Janssens