Foto van Belgische Transporthelikopter – Foto’s © Georges Janssens.

Sinds eind mei en tot eind juli 2024 is België het toneel van een strategisch belangrijke Amerikaanse militaire rotatie. Het is gebruikelijk dat NAVO-partnerlanden verschillende Europese zeehavens en andere infrastructuur gebruiken om hun personeel te roteren en/of hun materieel te transporteren.

Amerikaanse Apache helikopters in transit bij Koksijde
Tentenkamp in Koksijde voor 350 soldaten

De luchthaven van Oostende, de haven van Zeebrugge en de militaire luchtmachtbasis van Koksijde fungeren momenteel als transitzones voor Amerikaans personeel en materieel (helikopters, schepen, containers, enz.), die van hier uit hun reis zullen voortzetten naar hun eindbestemming in Oost Europa.

Deze sites zullen de 1st Cavalry Division Combat Aviation Brigade (ontplooiing) en de 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade (herontplooiing) van het Amerikaanse leger ontvangen. Dit resulteert in een aanzienlijke toename van militaire bewegingen, zowel op de grond met konvooien als in de lucht met diverse helikopters.

USA Majoor Martini geeft uitleg.

De operatie, in het kader van de HNS-overeenkomst (Host Nation Support) tussen de VS en België, wordt uitgevoerd door het Amerikaanse leger, in nauwe samenwerking met de Belgische Defensie en civiele autoriteiten.

Als NAVO-lid onderstreept deze samenwerking de bijdrage van de Verenigde Staten aan de veiligheid en stabiliteit in Europa, wat hun voortdurende betrokkenheid benadrukt.

Deze rotatie benadrukt tevens de cruciale rol van België als strategisch logistiek knooppunt in het hart van West-Europa. Dit initiatief illustreert de voortdurende inspanningen om de interoperabiliteit van de NAVO-strijdkrachten te verbeteren.

Op 24 juni bracht een Belgische militaire en Amerikaanse delegatie bezoek aan deze sites. Waaronder de Vice-chef van Defensie generaal vlieger Vansina en de Amerikaanse Ambassadeur Michael M. Adler.

Generaal Vlieger Vansina wordt de toekomstige CHOD (Chief of Defence)

Update: 5 aug 2024: https://beldefnews.mil.be/eindmeet-in-zicht-voor-operatie-fort-to-port/