Koepel in de Aula Academica Universiteit Gent © GJ

Om inzicht te verwerven in de visies van de verschillende politieke partijen en meer te weten komen over de verwachtingen en verlangens van de industrie, organiseerde de Blauwe Cluster dit event. Een ruim en divers en zeer geïnteresseerd publiek was er aanwezig.

vlnr: Luc Goossens, Bert Wollants, Stijn De Roo, Jeroen Van Lysebettens, Jeroen Soete, Kim Meeus, Piet Opstaele en Tobe Steel © GJ.

Ondanks dat aangekondigde ministers op het laatste moment hadden afgezegd leek het panel wel representatief. Tobe Steel (Redacteur Klimaat en Energie bij De Tijd) was de moderator en het panel was samengesteld als volgt:
– Luc Goossens, managing director bij Laborelec (Engie);
– Jeroen Soete, gemeenteraadslid voor Vooruit in Oostende;
– Stijn De Roo, Vlaams Parlementslid CD&V; 
– Jeroen Van Lysebettens, gemeenteraadslid voor Groen in Gent;
– Bert Wollants, lid voor NVA in de Kamer van Volksvertegenwoordigers;
– Kim Meeus, Adjunct-Directeur Noordzee bij de minister van de Noordzee.

Blauwe Economie: een zee van opportuniteiten

Piet Opstaele, CEO van Blauwe Cluster, vermelde in zijn inleiding een statement van de World Bank: “De Blauwe Economie = duurzaam gebruik van de oceaan rijkdommen voor exonomische groei, betere leefomstandiheden en jobs, met behoud van de gezondheid van het ecosysteem van de oceaan”. Een veel omvattende verklaring met een groot impact.

Hij bekijkt de Belgische Waardeketen in de Offshore Windenergie waar heel veel spelers mee betrokken zijn in o.a. de projectontwikkeling, de fabricatie van componenten, de stichtingen, de assemblage en installatie, het besturen en onderhoud, de ondersteuning en aanvullend materiaal, en natuurlijk de grote bedrijven die de netaansluitingen verzorgen.

Marien Ruimtelijk Plan – © FOD Volksgezondheid

Een Marien Ruimtelijk Plan omvat een groot aantal activiteiten met heel wat uitdagingen. Zo wordt er werk gemaakt van een duurzame kustbescherming. Zo heeft men groene zones op de dijk ingevoerd met heel wat positieve gevolgen en ook een waardevermeerdering in de verhuur van het vastgoed. Een living lab in Raversijde bestudeert de impact van de zee en natuur op onze kust.

En natuurlijk ook de ontwikkeling van de Prinses Elisabeth zone op zee. Een energie-eiland van waaruit de verzamelde elektriciteit uit de windmolenparken naar het vasteland zal worden gestuurd. Een project dat 5 tot 8 GW zou opleveren maar ook zal zorgen voor 10000 extra jobs. Het geheel zou een minderuitstoot van 8.6 miljoen ton CO2 opleveren.

Het transport van elektriciteit vanaf het energie-eiland zal gebeuren met DC-bekabeling (= gelijkstroom). Er werd niet verder op ingegaan dat de huidige bekabeling van de windmolenparken met wisselstroom gebeurt. Laat ons hopen dat in de toekomst de overschakeling van wisselstroom naar gelijkstroom en aan land terug naar wisselstroom weer geen politieke perikelen teweeg brengt zoals we die onlangs kenden met een grote verbindingslijn in Vlaanderen.

ENGIE

De moderator van het debat Tobe Steel liet eerst Engie aan het woord bij monde van Luc Goossens. Deze schetste de brede waaier aan mogelijkheden om energie te winnen op de Noordzee. Windmolens zouden eventueel nog kunnen aangevuld worden met drijvende zonnepanelen. Ook de capaciteit van de windmolens zelf kan verhoogd worden in de toekomst.

Luc Goossens kon niet nalaten om het pas verschenen boek ‘Emerging Sustainable Technologies’ even te promoten. Jan Mertens (Chief Science Officer Engie & Professor Universiteit Gent) schrijft in het begin van het boek ‘Oceanen en zeeën bedekken 70% van het aardoppervlak. Ze ondersteunen niet alleen de intercontinentale handelsstromen, maar ze herbergen ook een ongelooflijk gevarieerd zeeleven en voorzien ons van voedsel, energie, recreatie en vakantieplekken. Bovendien woont meer dan 60% van de wereldbevolking binnen 150 km van de kust…’ (vertaling).

Overzicht van de behandelde onderwerpen in het boek – © Engie

Debat met een visie vanuit de politiek

Dat de windmolenparken tegen 2030 ongeveer 6 tot 8 GW zullen opleveren lijkt een basis te zijn voor een debat waarbij de veiligheid in het domein Noordzee onmiddellijk ter sprake komt. Zes betrokken Noordzeelanden zijn hierover steeds in gesprek met elkaar. De detectie van verdachte bewegingen van vreemde objecten en schepen wordt nauwkeurig opgevolgd.

P901 Castor – één van de Belgische patrouilleboten van Defensie die permanent klaar staan voor interventieopdrachten – © GJ
© GJ

Zo is er bij Defensie een Maritiem Infomatie Kruispunt (COMMC) uitgebouwd dat steeds in contact staat met de Marine, de politie, de douane, en de beveiligingsdiensten op zee (MRCC voor veiligheid – MIK voor beveiliging). Zij beschikken over voldoende middelen voor de uitwisseling van gegevens en het inzetten van specifiek materiaal (bv drones, vaartuigen, enz.).

De politieke visie leek hier nog al uiteenlopend, wijzend op het onderbemand zijn van de Marine en te weinig en up-to-date materiaal. Concreet kon men niets aanbrengen. Wel werd er gesuggereerd dat ook de private sector de nodige maatregelen moet nemen en ook meldingen moet doen van ongeregeldheden. De bewakingstechnologie moet ook nog worden verbeterd opperde men.

NOORDZEE

De Belgische Noordzee is niet zo heel groot en dan moet men zich afvragen of er wel voldoende plaats is voor allerlei activiteiten. Kan een zeeboerderij en/of is er behoefte aan een bedrijvenpark op het water. Momenteel zouden er geen aanvragen zijn om in andere zones dan diegenen die al zijn voorzien iets uit te bouwen.

De problematiek van een stijgende zeespiegel wordt ondervangen door een Kustvisie die vooral gericht is op de bescherming van de kust.

Een aantal prioriteiten worden vooropgesteld waarvan hier een losse opsomming:
– een basis voor onderzoeken
– toeleggen op innovatie
– de regelgeving voor onderzoekers
– ontwikkeling van een natuur en technologie cluster
– veiligheid
– samenwerking overheid en privaat op vlak van innovatie.

Ook de visserij kwam heel even ter sprake. Overbevissing wordt dikwijls als oorzaak gezien voor de terugval. Wellicht moet men ook eens kijken naar een transitie die nodig is tengevolge andere natuurfenomenen die op ons afkomen door de klimaatverandering.

NETWERKEN

Het goed georganiseerd en geleide debat was wel tekort om de vele problematieken uit te diepen. Gelukkig hebben de politiekers er geen verkiezingspropagande van gemaakt.

Tot slot konden de toehoorders nog genieten van een netwerkmoment waar de meesten dankbaar van gebruikt maakten..

Een geslaagde avond van De Blauwe Cluster.

De hall van de Aula Academica – © GJ

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *