Startschot OMD2024 in gaststad Leuven

Op 8 september 2024 zwaaien monumenten in Vlaanderen hun deuren open voor de 36e editie van Open Monumentendag. Leuven is dit jaar gaststad van het grootste erfgoedfeest van Vlaanderen. Dat werd vandaag bekend gemaakt op het inspiratiefestival voor organisatoren van Open Monumentendag, dat toepasselijk ook in Leuven doorging.

Herita bracht voor de tweede keer meer dan 120 OMD-organisatoren van over heel Vlaanderen samen om hen te inspireren rond het thema ‘En route!’ en te versterken bij het organiseren van hun activiteiten. Van een workshop podcasting tot excursies, van anticiperen op bezoekersbelevingen tot het uitwisselen van ervaringen onderling. 

En Route!

Deze OMD vieren we hoe mensen en ideeën altijd in beweging zijn. We trekken langs wegen van steen, water, grond, ijzer of lucht, op zoek naar wat ons verbindt. Van de oorsprong van straatnamen tot eeuwenoude handelsroutes, van historische rijtuigen tot het nieuwe pelgrimeren of de nalatenschap van de Romeinen. We ontdekken hoe nauw onze monumenten verbonden zijn met hun plek, in de stad of het dorp, in het landschap, langs de weg of route. Een enorm rijk en interessant thema, waar verschillende partnerorganisaties mee hun schouders onder zetten, zoals Trage wegen vzw, PARCUM, het agentschap Onroerend Erfgoed, NMBS en de Vlaamse Waterweg.

Mensen die iets willen organiseren, kunnen terecht op de website van Open Monumentendag voor meer informatie.

Leuven gaststad Open Monumentendag

Als gaststad zorgt Leuven dit jaar voor een extra bijzonder programma, helemaal in lijn met het thema. 

Highlights zullen o.a. zijn:

  • Het historische stadhuis, dat eind oktober voor 5 jaar de deuren sluit voor een ambitieuze restauratiecampagne. Het stadhuis wordt een onthaalpoort voor bezoekers en toeristen die er hun tocht door Leuven starten. 
  • Ook de Sint-Jacobskerk is op weg naar een nieuwe toekomst. Deze populaire pelgrimshalte stond lange tijd leeg door stabiliteitsproblemen, maar sinds 2017 is het monument hersteld en weer klaar om het kloppend van hart van de wijk te worden. Op OMD ontdek je er het experimentele buurttraject dat onderzoekt hoe de kerk weer een ontmoetingsplek voor jong en oud kan worden, met nieuwe doorsteken in een heraangelegde omgeving.
  • Alle wegen leiden naar Leuven geldt zeker voor de tienduizenden studenten die jaarlijks de stad betreden en voor wie ze een tijdelijke – maar onvergetelijke – halte vormt. De Katholieke Universiteit Leuven maakt van het thema gebruik om de deuren van haar architecturale parels te openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *