Efficiënte controle van havenverboden voor veiligere havens.
AIGIS is een nieuw platform dat havenverboden centraal beheert en bedrijven helpt om de toegang tot havenfaciliteiten efficiënt te controleren. Op dinsdag 14 januari 2025 bracht minister van Justitie en Noordzee, Paul Van Tigchelt, een bezoek aan Antwerp Euroterminal om dit innovatieve systeem voor te stellen. Momenteel zijn er 235 havenverboden uitgesproken, waarvan 167 definitief. Het systeem zorgt voor een uniforme, beveiligde en privacyvriendelijke verwerking en consultatie van deze verboden, en versterkt zo de veiligheid in de havens.
Een havenverbod is een maatregel die geldt voor alle havens en havenfaciliteiten. Het betreft zowel een beroeps- als een plaatsverbod en kan worden opgelegd als voorwaarde in een gerechtelijk onderzoek of als autonome straf. Deze maatregel wordt uitsluitend door een rechter, raadsheer of onderzoeksrechter opgelegd en kan een maximale duur van 20 jaar hebben.
Momenteel zijn er 235 havenverboden uitgesproken, waarvan 167 definitief. De meeste hiervan, 222, zijn opgelegd door de correctionele rechtbank en het hof van beroep in Antwerpen. Deze definitieve havenverboden worden ook vermeld op het bijzonder uittreksel van het strafregister.
Hoe werkt AIGIS?
AIGIS is een applicatie waarin parketten van over het hele land havenverboden invoeren. Bedrijven kunnen die applicatie raadplegen om te controleren of personen toegang mogen krijgen tot de havenfaciliteit. Die controle geldt voor zowel werknemers als bezoekers.
Het platform is ontwikkeld door de firma Cronos in opdracht van DG Scheepvaart en is een sterk beveiligd systeem. Dit systeem zal op korte termijn de huidige procedure vervangen en zorgt ervoor dat havenverboden uniform en privacyproof worden behandeld.
Op 14 januari 2025 bracht minister van Justitie en Noordzee, Paul Van Tigchelt, een bezoek aan Antwerp Euroterminal. Daar stelde hij de nieuwe applicatie AIGIS voor.
Zodra een havenverbod wordt uitgesproken, wordt dit ingevoerd in AIGIS. Wanneer een persoon met een havenverbod zich aanmeldt bij een havenfaciliteit, stuurt het systeem automatisch een melding naar het parket of de politie. Daarnaast geeft AIGIS tijdig een melding wanneer de termijn van een havenverbod bijna verloopt, zodat stappen kunnen worden genomen voor verlenging indien nodig.
Gefaseerde implementatie
De implementatie van AIGIS verloopt in drie fases:
- Fase 1: Controle aan het onthaal van havenfaciliteiten, vergelijkbaar met het systeem voor casinoverboden. De opstart begint bij enkele grote bedrijven en wordt op korte tijd uitgerold in de rest van de haven.
- Fase 2: Dagelijkse controle van personeel en badgehouders, zoals truckers met een Alfapass. Deze fase start op in februari.
- Fase 3: Controle van alle andere personen die niet onder fase 1 of 2 vallen. Deze fase start in maart.
Toegang tot het platform
Diensten zoals politie, scheepvaartcontrole, douane, en veiligheidsdiensten hebben toegang tot AIGIS, evenals het gevangeniswezen. Alle toegangen en wijzigingen in het platform worden nauwkeurig gelogd.
Paul Van Tigchelt, minister van Justitie en Noordzee: “Met AIGIS versterken we de veiligheid in onze havens op een efficiënte en privacyvriendelijke manier. Dit systeem zorgt ervoor dat havenverboden niet langer in Excel-lijsten verdwijnen, maar in een beveiligd platform waar controleurs direct toegang toe hebben. Het is een belangrijke stap in de strijd tegen criminaliteit en de verdere professionalisering van onze havenbeveiliging.”
Peter Claeyssens, Directeur-Generaal van het DG Scheepvaart bij de FOD Mobiliteit en Vervoer: “Met AIGIS kunnen we proactief mensen met een havenverbod uit onze havens weren. Dit systeem ondersteunt niet alleen de havenfaciliteiten om hun werkplek veilig te houden, maar zorgt er ook voor dat de uitspraken van rechters daadwerkelijk gehandhaafd kunnen worden.”
foto’s © Georges Janssens