• 10 januari 2024 –

Men zag het al langer aankomen, zegt CEO PoAB Jacques Vandermeiren, dat de geopolitieke spanningen en de vertraging van de economische groei een invloed zouden hebben op de enigzins negatieve jaarcijfers.

Alle cijfers resulteren uiteindelijk tesamen voor een achteruitgang van ongeveer 5.5 %. Alleen de autotrafiek ging vooruit met 6 %. Opmerkelijk is ook dat de overslag naar het Verenigd Koninkrijk daalde met 4.9 % en daarentegen deze naar Ierland een sterke groei kende van 17.9 %.

Het aantal cruiseschepen in Zeebrugge zorgde voor een passagiersbeweging van bijna 1 miljoen personen, wat voor een absoluut record zorgt.

Annick De Ridder

Annick de Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen, betoogt dat de haven nog steeds de economische motor van Vlaanderen is en dat ondanks een daling van goederenoverslag in de gezamelijke havens van Hamburg tot Le Havre. Werknemers en bedrijven geven het beste van zichzelf en zorgen daarmee voor de nodige welvaart.

Ze stelt ook prioriteiten voor sleutelprojecten ECA (Extra Containercapaciteit Antwerpen) en NSZ (Nieuwe Sluis Zeebrugge), want die moeten in de toekomst de positie van PoAB als wereldhaven verzekeren. Dat INEOS haar vergunning verkregen heeft is eveneens uitstekend nieuws voor de Vlaamse welvaart.

Dirk De fauw

Dirk De fauw is burgemeester van de stad Brugge en ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges. Hij is opgetogen dat sedert anderhalf jaar één haven zich duidelijk laat zien en een toegevoegde waarde is voor beide havens.

Hij citeert: “Als fusiehaven zetten we samen met de industrie ook belangrijke en essentiële stappen in de energietransitie, op weg naar een klimaatneutrale haven in 2050. ​ Maar onze focus ligt naast economie en klimaat ook op mens en omgeving. We zijn een haven van mensen, voor mensen en zijn ons bewust van de impact van onze activiteiten op de omgeving en de omwonenden. Daarom blijven we inzetten op de kwaliteit van onze omgeving.”

Het volledig bericht hierover kan U lezen: Geopolitieke spanningen en vertraging economische groei laten zich voelen in jaarcijfers Port of Antwerp-Bruges (portofantwerpbruges.com)

foto’s © Georges Janssens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *