– Zolder 22 september 2024 – iLumen European Solar Challenge 2024 –

Triomfweekend voor Belgisch Solar Team – dubbele winst

Het Innoptus Solar Team verovert zijn tweede titel dit weekend. Het studententeam van de KU Leuven kwam vrijdag als eerste over de streep in Zuid-Afrikaanse Sasol Solar Challenge én kroont zich vandaag tot Europees kampioen op het Circuit van Zolder. De Belgen namen al vroeg de leiding in de 24 uur durende wedstrijd en konden deze vast houden tot op het einde.

Derde keer goud

De ingenieursstudenten behaalden vrijdag nog hun eerst overwinning op het Afrikaanse continent en konden zich vandaag tot Europees Kampioen kronen. Met hun eerder behaalde wereldtitel, vervolledigen de Belgen zo alle grote titels binnen één jaar. Het is bijzonder dat het team successen behaalt op twee continenten in één weekend en daarmee hun droom werkelijkheid maakt.

Het is een ongelofelijke prestatie dat we met ons team, twee gouden medailles op twee verschillende contintenten in één weekend behaald hebben! Vorig jaar in oktober zijn we wereldkampioen geworden in Australië, eergisteren zijn we eerste geworden in de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika en nu hebben we het Europees kampioenschap voor zonnewagens gewonnen, hier in België op het circuit van Zolder. Dat is iets waar we met ons team alleen maar trots kunnen zijn!
Wout Rubbrecht (23, Vosselaar), Team Manager van het Innoptus Solar Team

De Belgen wisten vanaf de start op kop te rijden en hielden hun strategie de volledige 24 uur van de wedstrijd vast. Dankzij het goede weer kon de zonnewagen optimaal presteren en zelfs ’s nachts bleven ze soepel doorrijden. De iLumen Solar Challenge is uniek, omdat de zonnewagens gedurende 24 uur over het circuit van Zolder racen.

We hebben vanaf het begin vlot kunnen rijden, en onze eigen strategie kunnen aanhouden. Daardoor kwamen we vroeg aan de leiding en zijn we zonet als winnaars over de streep gekomen.
Lander Deprez (20, Tienen), Piloot van het Innoptus Solar Team

Vooruitblik naar Australië

Het Europees kampioenschap is voor het kersverse team een goede introductie. Het team kan zich nu volop focussen op het ontwerpen en bouwen van een nieuwe wagen. Ze zullen de ervaring dat ze dit weekend opdeden zeker meenemen en implementeren wanneer ze zelf starten met de voorbereidingen voor het wereldkampioenschap van 2025 in Australië.

Het is echt fantastisch om hier te winnen vandaag! Daarnaast is het ook een enorm leermoment voor ons als team. Momenteel zijn we begonnen aan het ontwerp voor onze nieuwe zonnewagen voor Australië en natuurlijk kunnen we hier heel veel motivatie op doen om nog harder te werken.
Julie Ter Hark (21, Brasschaat), Aerodynamisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team

iLumen European Solar Challenge

De iLumen European Solar Challenge is een 24-uurs race die plaatsvindt op het Circuit van Zolder, een echte thuiswedstrijd voor het Belgische Solar Team. Dit jaar behaalden ze hier hun derde overwinning. Studententeams uit heel Europa nemen deel aan deze unieke uitdaging, waarin strategie een cruciale rol speelt. Gedurende 24 uur racen de teams, dag en nacht, in hun zelfgebouwde zonnewagens. De Belgen stonden aan de start als regerend wereldkampioen én met hun recente overwinning in de Sasol Solar Challenge 2024 op zak.