– 11 september 2024 – foto © Alpinter Red Tent –

Een A400M is opgestegen met 511 tenten bestemd voor de bevolking van Gaza.

België schenkt 511 tenten en binnententen van het type Alpinter Red Tent aan de zwaar getroffen bevolking van Gaza. Defensie verzorgt het transport met een A400M transportvliegtuig vanop de militaire luchthaven van Melsbroek.

A400M overvliegen Koninklijk Paleis in Brussel tijdens défilé van 21 juli 2024 – © Georges Janssens

Om deze operatie te ondersteunen stuurt B-FAST twee medewerkers van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en het ministerie van Defensie enkele dagen ter plaatse om de coördinatie met de lokale autoriteiten te vergemakkelijken.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder: “Defensie verleent vandaag opnieuw crisishulp door in het transport van 511 tenten van BFAST voor de bevolking in Gaza te voorzien. Het materiaal zal met een A400M naar Jordanië worden gebracht en worden overgedragen aan de Jordan Hashemite Charity Organisation (JHCO) die het verder zal transporteren. Dit nieuw hulppakket van België, met de bijdrage van Defensie, laat niet toe weg te kijken van het lijden van de bevolking in Gaza en de Israëli die worden gegijzeld door Hamas. Toch mogen ons land en Defensie fier zijn op de geleverde hulp aan de bevolking in Gaza. Onze prioriteit blijft echter een onmiddellijk staakt-het-vuren, de vrijlating van de gijzelaars en het openen van medische en humanitaire toegangswegen.”

Deze missie is deel van een reeks B-FAST operaties in de regio. Dit zijn voornamelijk donaties die hebben plaatsgevonden of nog plaatsvinden in het kader van de crisis in het Midden-Oosten, om de dringende noden van burgers in Gaza te lenigen of die Gaza hebben verlaten.

B-FAST is de federale overheidsstructuur die geactiveerd wordt bij noodhulp in het buitenland en bestaat uit de FOD Binnenlandse Zaken, de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA), de FOD Volksgezondheid, Defensie en de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, waarbij ook het kabinet van de eerste minister betrokken is.

Doop van een A100M in Melsbroek – © Georges Janssens