• 02/10/2024
  • Opening van het nieuwe adademiejaar
  • 118e Naamgeving

Deze jaarlijkse plechtigheid luidt officieel de start in van het nieuwe academiejaar voor meer dan 500 studenten en docenten aan de hogeschool. Meer dan 100 genodigden uit de maritieme wereld kwamen het event ondersteunen.

een erehaag van perfect uitgedoste studenten als verwelkoming – © gj

Ervaring uit het maritieme werkveld

Tijdens de plechtigheid ontvingen de studenten die starten aan de opleiding de naam mee van een rolmodel uit de maritieme wereld. Zowel de studenten 1ste Bachelor Nautische Wetenschappen als de 1ste Bachelor Scheepswerktuigkunde worden op die manier gekoppeld aan de ervaring en carrière van personen met een inspirerend trackrecord. Bovendien kan deze naamgeving rekenen op een bijzondere primeur; een eerste vrouw als naamgever.

Naamgevers en gelauwerde studenten en directeur © GJ

Nautische Wetenschappen

De naam verbonden aan de nieuwe opleiding Nautische Wetenschappen is Kapitein Eva de Maeyer. Haar levensloop geschetst door directeur Rowan Van Schaeren illustreert de moeilijke omstandigheden waarin destijds vrouwen terechtkwamen in een uitgesproken mannenwereld.

© AMA

‘Met veel enthousiasme begint Eva De Maeyer in 1982 aan haar eerste jaar aan de Zeevaartschool in Oostende. In die tijd is het voor meisjes nog pionieren binnen deze opleiding. Zo is er geen plaats voor hen op het internaat, en de stagereis vindt plaats samen met de herexamende kandidaten op de Cdt Fourcault. In 1985 studeert ze af en start haar carrière op de lange omvaart bij Ahlers, waar ze in verschillende rangen zal varen.
Kort na de geboorte van haar zoon, behaalt ze haar kapiteinsbrevet. Na deze gezinsuitbreiding keert Eva terug naar zee, waar ze het varen op een tanker van Fokagas afwisseld met rederijwerk.


In 1996 schrijft Eva maritieme geschiedenis in België. Ze wordt de eerste vrouw die toetreedt tot het korps van rivierloodsen. Lange tijd is ze zelfs de enige vrouw binnen dit corps. Hoewel ze goed geïntegreerd is en gewaardeerd wordt door haar collega’s, krijgt ze regelmatig opmerkelijke vragen als ze aan boord komt, zoals: “Are you the pilot?” of “Is there any other pilot coming?” Ondanks deze reacties bewijst Eva zich keer op keer. Al meer dan tien jaar opereert ze in de hoogste bevoegdheidsklasse, waar ze de grootste schepen veilig naar Antwerpen loodst.


Haar werk doet ze met een bescheidenheid die haar siert, zoals wanneer ze lachend over haar werk zegt: “We doen elke dag ons uiterste best, al is dat met wisselend succes.”

Bescheidenheid is een constante in Eva’s persoonlijkheid. Nog maar kort geleden vertrouwde ze Kapitein Houard toe: “Ik heb al die jaren mijn best gedaan om onder de radar te blijven, en nu word ik uitgekozen om mijn naam te geven aan een hele promotie!


Verder omschrijven collega’s u als een buitengewoon professional met een scherp oog voor veiligheid. Uw werk als VBS-loods in de coördinatie van Zandvliet wordt zeer gewaardeerd door de varende superloodsen. Is Eva van dienst? Dan kan men erop vertrouwen dat alles vlekkeloos verloopt.


Kapitein De Maeyer, uw bescheidenheid is een goede eigenschap. In combinatie met uw expertise en werkethos beschouwen we u als een bron van inspiratie voor de komende generaties nautici.

Om deze redenen noemen wij graag de promotie “nautische wetenschappen” 2024-2025 naar kapitein Eva De Maeyer.

Scheepswerktuigkunde

Ir. Jos Noteboom wordt hier naar voren geschoven die vele jaren lesgaf aan de Hogere Zeevaartschool en uiteindelijk de faculteit Scheepswerktuigkunde leidde. Zijn staat van dienst werd aldus beschreven:

© AMA

Jos Noteboom komt in 1987 in dienst van de Hogere Zeevaartschool als burgerlijk werktuigkundig ingenieur. Hij ontvangt daar zijn lesopdracht uit handen van commandant-directeur Westerlinck. Vanaf het begin van zijn onderwijscarrière volgt Jos de nodige cursussen om zich verder te specialiseren binnen de maritieme onderwerpen.  

Hij staat bij zijn collega’s bekend als een aimabel persoon die zich inzet voor de richting scheepswerktuigkunde. Hij werkt eerst onder diensthoofd toegepaste wetenschappen ir. De Mot vanaf 1987 en later onder diensthoofd ir. Schillemans vanaf 1999. Gaandeweg wordt hij gezien als vervangend diensthoofd, specifiek voor de afdeling scheepswerktuigkunde, en in 2009 wordt hij actief diensthoofd toegepaste wetenschappen.

Vanaf 2016 tot 2019 is Jos het eerste faculteitshoofd van de faculteit scheepswerktuigkunde. In deze rol zorgt hij er mede voor dat afgestudeerde scheepswerktuigkundigen tijdens hun opleiding een gelijkgestelde vaartijd krijgen, zoals al het geval was voor Nautische Wetenschappen.

Nog vermeldenswaardig is de belangrijke rol die hij heeft bij de hervorming van de opleiding scheepswerktuigkunde naar de graduaatsopleiding en in 2004 draagt hij bij aan de transformatie van de graduaatsopleiding naar de professionele bacheloropleiding.


Noteboom heeft een warme en ondersteunende houding naar zijn collega’s scheepswerktuigkunde. Hij zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt binnen de opleiding. Daarmee draagt hij bij aan een hecht team waarbij hij steeds klaar staat om collega’s bij te staan.


Tot zijn pensionering in 2019 is hij projectleider van verschillende scheepswerktuigkundige onderzoeksprojecten. Zo beheert hij het zonnebootproject, waarbij studenten samen met docenten een 8 meter lange zonneboot bouwen met zonnecelplaten. Deze boot neemt deel aan wedstrijden als de Elfstedentocht voor zonneboten in Friesland en de solar challenge in Monaco. Daarnaast is Jos stagecoördinator voor de eerstejaarsstudenten.


Beste Jos u bent iemand met een passie voor studenten en het onderwijs. De manier waarop u nieuwe horizonten verkend hebt, vol inzet en hard werk zijn een voorbeeld voor studenten en collega’s.


Om die reden zal De promotie van de academische bachelor Scheepswerktuigkunde 2024-2025, de naam dragen van Jos Noteboom.

Straffe studenten

© gj

Doorheen de plechtigheid werden ook enkele studenten in de bloemtjes gezet die tijdens het afgelopen jaar een uitzonderlijk eindwerk schreven. Meer informatie hierover kan men steeds bekomen bij de school.

Dit jaar werd daarnaast ook studente Isaura Maenhaut (foto) in de spotlight zetten voor haar topsportprestaties (Europees kampioen 49erFX zeilklasse + deelname aan 2de Olympische Spelen).

Schenking door Stichting Eugeen Van Mieghem

Namens de stichting Eugeen Van Mieghem werd een werk geschonken aan de hogeschool. Het gaat om een houtskooltekening die Van Mieghem maakte vanop het Noordkasteel, de plek van onze campus. Het werk werd overhandigd door Erwin Joos, curator van het Eugeen Van Mieghem Museum.

Kan een afbeelding zijn van 4 mensen en tekst
© AMA

Vlaamse maritieme toekomst

De keynote werd verzorgd door Koen Maeghe van De Vlaamse Waterweg nv.

In zijn betoog onderstreepte hij de samenwerking van binnenvaart en zeevaart. Zo ook maakte hij een overzicht van de verwezenlijkingen aan onze Vlaamse Waterwegen en de innovatieprojecten die eraan zitten te komen.